J.J. Agnes

-1945

Baswedan Soerabaja Bersiap

Oorlogsslachtoffer

Overleden op 29-10-1945 in Soerabaja 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Baswedan affaire, een onbenoemde massamoord tijdens het begin van de Indonesische Revolusi in Soerabaja J.J. Agnes

Op 15 oktober1945 maakten Indonesische extremisten in een goed georganiseerde en groots opgezette actie meedogenloos jacht op meer dan 3500 onschuldige Nederlanders en Indo-Europeanen. Die dag staat bekend als Bloody Monday. 1600 personen werden... Lees meer



Op 15 oktober1945 maakten Indonesische extremisten in een goed georganiseerde en groots opgezette actie meedogenloos jacht op meer dan 3500 onschuldige Nederlanders en Indo-Europeanen. Die dag staat bekend als Bloody Monday.

1600 personen werden op vrachtwagens naar de Simpang Societeit getransporteerd, daar werd een onbekend aantal personen op beestachtige wijze afgeslacht. Uiteindelijk werden allen naar de Werfstraatgevangenis afgevoerd. Bij de gevangenispoort werden ze opgewacht door een bloeddorstige menigte, die hen met slag- en steekwapens bestookte. In de gevangenis overleed een onbekend aantal personen aan hun verwondingen.

Sommige gevangenen werden door Indonesische misdadigers (strapans of kettingberen) die als cipiers fungeerden, doodgeslagen. De gevangenis kreeg het karakter van een concentratiekamp.

Wat tot nu toe niet bekend is dat een veertig tal opgepakte jongeren en mannen, vnl personeel van de Algemene Nederlands-Indische Elecriciteits Maatschappij ANIEM tijdens de razzia via de Kampementstraat naar de Arabierenwijk “Boswedan” werden ontvoerd. Na enkele weken gevangenschap zouden zij met vrachtwagens in de Werfstraatgevangenis worden geïnterneerd, maar een moordzuchtige menige verhinderde dat. Tenminste 29 weerloze gevangenen, waaronder J.J. Agnes, werden uit de wagens gehaald en koelbloedig vermoord. Zij liggen op het ereveld Kembang Kuning begraven . Op hun grafteken staat Verzamelgraf “Baswedan.




Sluiten
Bron: Persoonsdossiers van de slachtoffers bij het Nationaal Archief - Dr H.Th. Bussemaker Bersiap Opstand in het Paradijs De Bersiap periode op Java en Sumatra 1945-1946 – Prof. W.H. Fredericj Vision and Heat – kwantitatief onderzoek van P. van den Broek, publicatie verschijnt in 2024

Geplaatst door Peter van den Broek op 15 november 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Kembang Kuning


Vak/rij/nummer A319:320

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu